Wednesday, May 30, 2012

Assalamualaikum

Question from Mas

Ok since I’m in the mood today (after changing my website’s layout alil…nice or not?), here a question from Mas:
  1. Q Hi…saya nak beli treadmill tapi tak tahu yang mana yang sesuai untuk kegunaan di rumah..pls kevin help me..target utama untuk fat burner dan cardio.
  2. A Thanks for the question Mas. Ok treadmills memang are the most popular cardio equipment around. Probably coz running is the easiest form of exercise and kita semua tahu caranya.

    So here for some practical buying tips

    • Make sure you have enough space kat rumah so that tak menyusahkan nanti.
    • Don’t go for the cheapest and don’t go for the paling mahal…choose the one that you are most comfortable with.
    • Make sure you get a motorized treadmill. Jangan2 the ones where you need to drive it pulak
    • Brandwise, I’d go for any US based brand like Reebok, NordicTrack or Life Fitness. All you can get in Malaysia from any Fitness Concept outlet. The Reebok RBK-T885 is their best selling treadmill.
    • Before buying, cuba test and run on the treadmill terlebih dahulu.
    • Saiz ukuran: Carilah yang panjang 115 cm dan 40 cm lebar.
    • Optional things to look out for: side railing, computerized programs, heart rate monitor, downloadable tracks/programs, MP3 dan lain2


    haa..ni ialah petikan dari sebuah blog..

    http://www.fitnessconcept.com.my/userfiles/file/Reebok-Fitness-Brochure.jpg


Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan sekaligus neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.
Bahawa pusat-pusat saraf yang paling peka dari tubuh manusia ternyata berada di sebelah dahi, tangan, dan kaki.

Pusat-pusat saraf tersebut sangat sensitif terhadap air segar. Dari sini ia menemui hikmah di sebalik wudhu yang membasuh pusat-pusat saraf tersebut. Malah ia mencadangkan agar wudhu bukan hanya milik dan kebiasaan umat Islam, tetapi untuk umat manusia secara keseluruhan
Dengan sentiasa membasuh air segar pada pusat-pusat saraf tersebut, maka bererti orang akan memelihara kesihatan dan keselarasan pusat sarafnya. Pada akhirnya Leopold memeluk agama Islam dan mengganti nama menjadi Baron Omar Rolf Ehrenfels.

Hikmah Wudhu

Ulama Fekah juga menjelaskan hikmah wudhu sebagai bahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani. Anggota badan yang dibasuh dalam air wudhu, seperti tangan, kawasan muka termasuk mulut, dan kaki memang paling banyak bersentuhan dengan benda-benda asing termasuk kotoran. Kerana itu, wajar kalau anggota badan itu yang harus dibasuh.


Ulama tasawuf menjelaskan hikmah wudhu dengan menjelaskan bahawa anggota badan yang dibasuh air wudhu memang daerah yang paling sering berdosa. Kita tidak tahu apa yang pernah diraba, dipegang, dan dilakukan tangan kita. Banyak pancaindera tersimpul di bagian muka.


Berapa orang yang jadi korban setiap hari dari mulut kita, berapa kali berbohong, memaki, dan membicarakan aib orang lain. Apa saja yang dimakan dan diminum. Apa saja yang baru diintip mata ini, apa yang didengar oleh telinga ini, dan apa saja yang baru dicium hidung ini? Ke mana sahaja kaki ini berjalan setiap hari?


Tegasnya, anggota badan yang dibasuh dalam wudhu ialah anggota yang paling berisiko untuk melakukan dosa.


Organ tubuh yang menjadi anggota wudhu disebutkan dalam ayat al-Maidah [5]:6, adalah wajah, tangan sehingga siku, dan kaki sehingga hujung kaki.


Dalam hadis riwayat Muslim juga dijelaskan bahawa, air wudhu mampu mengalirkan dosa-dosa yang pernah dilakukan oleh mata, hidung, telinga, tangan, dan kakinya, sehingga yang berkaitan bersih dari dosa.


Kalangan ulama melarang mengeringkan air wudhu dengan kain kerana dalam redaksi hadis itu dikatakan bahawa proses pembersihan itu sampai titisan terakhir dari air wudhu itu (ma’a akhir qathr al-ma’).


Wudhu dalam Islam masuk di dalam Bab al-Thaharah (penyucian rohani), seperti halnya tayammum, syarth, dan mandi junub. Tidak disebutkan Bab al-Nadhafah (pembersihan secara fisik). Rasulullah SAW selalu berusaha mempertahankan keabsahan wudhunya.


Yang paling penting dari wudhu ialah kekuatan simboliknya, yakni memberikan rasa percaya diri sebagai orang yang ‘bersih’ dan setiap waktu dapat menjalankan ketaatannya kepada Tuhan, seperti mendirikan solat, menyentuh atau membaca mushaf Al-Quran.


Wudhu sendiri akan menghalang diri untuk menghindari apa yang secara spiritual merosak citra wudhu. Dosa dan kemaksiatan berkontradiksi dengan wudhu.

Tuesday, February 14, 2012

arghhhh....sekembalinya aku.....

hey hey hey...waduhhh..lama btol blog aku ni xterusik..biasalah, sibuk berkhidmat tuk tanah air..ceh apa lah sgt tanah air, bkn g perang pon, tp sja2 p seksa badan kt KL sana..org g KL tuk njoy, tp aku g sana mcm dok dlm penjara lak...mana tak nya, hari2 aku tgk KLCC, dkat ja rasa (mmg dkat pon, naik teksi rm5 ja), tp jauh plak rs bila terkenangkan bila la boleh outing ni nk g KLCC. almaklumla, bz aja dok sana..hmm..

but neway, for starting, aku xnk taip byk2 sgt, biar aku share apa yg aku mula2 tgk kat bloggers pertama aku randomly buka..iaitu, tentang 12 perkara yg perlu diambil berat oleh seorang wanita..mari kita share.........


1- Bulu Kening :


Menurut Bukhari, rasulullah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening- Petikan dari Hadis riwayat Abu daud di dalam Fathul Bari



2- Kaki (Tumit Kaki) :


"Dan janganlah mereka(perempuan) membantakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan" - (An-Nur : 31). Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakkan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng.


3- Wangian :


Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina da tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya yang ber'hidung belang' .


4- Dada :


"Hendaklah mereka(perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada mereka" (An-Nur:31)


5- Gigi :


Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya juga yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.


6- Muka dan leher :


Dan tinggallah kamu(perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliah yang dahulu. Iaitu bersolek dan sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang jahiliyyah.


7- Muka dan tangan :


Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma!Sesungguhnya seorang gadis yang telah haid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja. (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari)


8- Tangan :


Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)


9- Mata :


"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya". ( An-Nur:31)


10- Mulut(suara) :


"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik" . (Al-Ahzab:32)


11- Kemaluan :


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. " (An-Nur:31). apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. ( Hadis Riwayat Al Bazzar ).


12- Pakaian :


Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. ( Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah ).


haaa...ni lah bnda2nya..aku ni dlm proses blajar,so bnda2 gini elok aku post dlm ni supaya aku sndri baca n ingt..mana tau berguna tuk bakal bini aku ka..klu dia dh tau tu elok la, memantapkan imlu la org kata kan..xpa, ulang2 bnda yg sama, as a reminder..biasalah, manusia mudah lupa kan..nama pon manusia, asal usul perkataan tu sinonim dgn maksud manusia tu sndri..apa aku ckap ni..haha..k lah..dh lewat..sok kja lak..c ya..


There was an error in this gadget