Wednesday, May 30, 2012

Assalamualaikum

Question from Mas

Ok since I’m in the mood today (after changing my website’s layout alil…nice or not?), here a question from Mas:
  1. Q Hi…saya nak beli treadmill tapi tak tahu yang mana yang sesuai untuk kegunaan di rumah..pls kevin help me..target utama untuk fat burner dan cardio.
  2. A Thanks for the question Mas. Ok treadmills memang are the most popular cardio equipment around. Probably coz running is the easiest form of exercise and kita semua tahu caranya.

    So here for some practical buying tips

    • Make sure you have enough space kat rumah so that tak menyusahkan nanti.
    • Don’t go for the cheapest and don’t go for the paling mahal…choose the one that you are most comfortable with.
    • Make sure you get a motorized treadmill. Jangan2 the ones where you need to drive it pulak
    • Brandwise, I’d go for any US based brand like Reebok, NordicTrack or Life Fitness. All you can get in Malaysia from any Fitness Concept outlet. The Reebok RBK-T885 is their best selling treadmill.
    • Before buying, cuba test and run on the treadmill terlebih dahulu.
    • Saiz ukuran: Carilah yang panjang 115 cm dan 40 cm lebar.
    • Optional things to look out for: side railing, computerized programs, heart rate monitor, downloadable tracks/programs, MP3 dan lain2


    haa..ni ialah petikan dari sebuah blog..

    http://www.fitnessconcept.com.my/userfiles/file/Reebok-Fitness-Brochure.jpg


Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan sekaligus neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.
Bahawa pusat-pusat saraf yang paling peka dari tubuh manusia ternyata berada di sebelah dahi, tangan, dan kaki.

Pusat-pusat saraf tersebut sangat sensitif terhadap air segar. Dari sini ia menemui hikmah di sebalik wudhu yang membasuh pusat-pusat saraf tersebut. Malah ia mencadangkan agar wudhu bukan hanya milik dan kebiasaan umat Islam, tetapi untuk umat manusia secara keseluruhan
Dengan sentiasa membasuh air segar pada pusat-pusat saraf tersebut, maka bererti orang akan memelihara kesihatan dan keselarasan pusat sarafnya. Pada akhirnya Leopold memeluk agama Islam dan mengganti nama menjadi Baron Omar Rolf Ehrenfels.

Hikmah Wudhu

Ulama Fekah juga menjelaskan hikmah wudhu sebagai bahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani. Anggota badan yang dibasuh dalam air wudhu, seperti tangan, kawasan muka termasuk mulut, dan kaki memang paling banyak bersentuhan dengan benda-benda asing termasuk kotoran. Kerana itu, wajar kalau anggota badan itu yang harus dibasuh.


Ulama tasawuf menjelaskan hikmah wudhu dengan menjelaskan bahawa anggota badan yang dibasuh air wudhu memang daerah yang paling sering berdosa. Kita tidak tahu apa yang pernah diraba, dipegang, dan dilakukan tangan kita. Banyak pancaindera tersimpul di bagian muka.


Berapa orang yang jadi korban setiap hari dari mulut kita, berapa kali berbohong, memaki, dan membicarakan aib orang lain. Apa saja yang dimakan dan diminum. Apa saja yang baru diintip mata ini, apa yang didengar oleh telinga ini, dan apa saja yang baru dicium hidung ini? Ke mana sahaja kaki ini berjalan setiap hari?


Tegasnya, anggota badan yang dibasuh dalam wudhu ialah anggota yang paling berisiko untuk melakukan dosa.


Organ tubuh yang menjadi anggota wudhu disebutkan dalam ayat al-Maidah [5]:6, adalah wajah, tangan sehingga siku, dan kaki sehingga hujung kaki.


Dalam hadis riwayat Muslim juga dijelaskan bahawa, air wudhu mampu mengalirkan dosa-dosa yang pernah dilakukan oleh mata, hidung, telinga, tangan, dan kakinya, sehingga yang berkaitan bersih dari dosa.


Kalangan ulama melarang mengeringkan air wudhu dengan kain kerana dalam redaksi hadis itu dikatakan bahawa proses pembersihan itu sampai titisan terakhir dari air wudhu itu (ma’a akhir qathr al-ma’).


Wudhu dalam Islam masuk di dalam Bab al-Thaharah (penyucian rohani), seperti halnya tayammum, syarth, dan mandi junub. Tidak disebutkan Bab al-Nadhafah (pembersihan secara fisik). Rasulullah SAW selalu berusaha mempertahankan keabsahan wudhunya.


Yang paling penting dari wudhu ialah kekuatan simboliknya, yakni memberikan rasa percaya diri sebagai orang yang ‘bersih’ dan setiap waktu dapat menjalankan ketaatannya kepada Tuhan, seperti mendirikan solat, menyentuh atau membaca mushaf Al-Quran.


Wudhu sendiri akan menghalang diri untuk menghindari apa yang secara spiritual merosak citra wudhu. Dosa dan kemaksiatan berkontradiksi dengan wudhu.

Tuesday, February 14, 2012

arghhhh....sekembalinya aku.....

hey hey hey...waduhhh..lama btol blog aku ni xterusik..biasalah, sibuk berkhidmat tuk tanah air..ceh apa lah sgt tanah air, bkn g perang pon, tp sja2 p seksa badan kt KL sana..org g KL tuk njoy, tp aku g sana mcm dok dlm penjara lak...mana tak nya, hari2 aku tgk KLCC, dkat ja rasa (mmg dkat pon, naik teksi rm5 ja), tp jauh plak rs bila terkenangkan bila la boleh outing ni nk g KLCC. almaklumla, bz aja dok sana..hmm..

but neway, for starting, aku xnk taip byk2 sgt, biar aku share apa yg aku mula2 tgk kat bloggers pertama aku randomly buka..iaitu, tentang 12 perkara yg perlu diambil berat oleh seorang wanita..mari kita share.........


1- Bulu Kening :


Menurut Bukhari, rasulullah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening- Petikan dari Hadis riwayat Abu daud di dalam Fathul Bari



2- Kaki (Tumit Kaki) :


"Dan janganlah mereka(perempuan) membantakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan" - (An-Nur : 31). Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakkan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng.


3- Wangian :


Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina da tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya yang ber'hidung belang' .


4- Dada :


"Hendaklah mereka(perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada mereka" (An-Nur:31)


5- Gigi :


Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya juga yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.


6- Muka dan leher :


Dan tinggallah kamu(perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliah yang dahulu. Iaitu bersolek dan sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang jahiliyyah.


7- Muka dan tangan :


Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma!Sesungguhnya seorang gadis yang telah haid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja. (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari)


8- Tangan :


Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)


9- Mata :


"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya". ( An-Nur:31)


10- Mulut(suara) :


"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik" . (Al-Ahzab:32)


11- Kemaluan :


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. " (An-Nur:31). apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. ( Hadis Riwayat Al Bazzar ).


12- Pakaian :


Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. ( Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah ).


haaa...ni lah bnda2nya..aku ni dlm proses blajar,so bnda2 gini elok aku post dlm ni supaya aku sndri baca n ingt..mana tau berguna tuk bakal bini aku ka..klu dia dh tau tu elok la, memantapkan imlu la org kata kan..xpa, ulang2 bnda yg sama, as a reminder..biasalah, manusia mudah lupa kan..nama pon manusia, asal usul perkataan tu sinonim dgn maksud manusia tu sndri..apa aku ckap ni..haha..k lah..dh lewat..sok kja lak..c ya..


Tuesday, January 18, 2011

' < The Things >'

ok..folks.. things??

sounds like many.. but for now, i want to talk about,
hmm...just 1..
probably coz i feel like want to talk about other things after this..

for now....its about My Laptop..
everybody have laptop, right?...of cos not all..but mostly students in all kind of fields, institutes, and levels have this thing call laptop..
again, ignore the grammer or so watever...

and mine, doesnt have any names like normally call their laptop with a nickname...
he is already 5years old..
isnt it too old for being a laptop??


ok..dis is mine..ASUS A6000..ya, old series.. RM 2834.. 5 years ago..
d pic is, 2 and half years maybe..
indeed, he is at the best state..lots of software installed..


its my fren too when i bring him to discuss with my classmate..
dis time, discussing how to design our Solidwork Project, not only for the subject, but also for a competition... named Flood Stopper..
and he is very2 useful at this moment..i love him so much..


he is my sleeping partner too..
dis moment, i was broke my leg..just have an accident at in front of Giant Kuantan, the traffic light..
it was the worst accident had happen to me..
my fren ride the bike and crash the Yellow Storm when it was a slippery road and failed to break it n stop it on time..my right leg broke..
he always there to accompany me..


i share my other thing with him too..
bought a new futsal@roadrunner shoe..original..1st time in my life..
so he d 1st one to know...


in d 3rd year..
he was too big to placed on the table...
the desk at KK2 was so 'cute' till not space for him..
from dis moment, he start to make problem..
pity on him...


in my PSM semester, i brought him to repair at some computer course student at kk2..
welding process is one of the step of his healing process..
the small component of connector that connect the motherboard and the cable charger was unconnected to the circuit..


and now, here it becomes..
the angle connector between the screen and the keyboard is broken..
he screen fail to stand by itself, so i against it on d small table in my room..
it just for temporary..
from FB, 1 of my mate told me to do this...

Nurul Rahimah Rahman commented on your photo. Nurul wrote: "ooo.. klu mcm 2 beli la casing lid pas 2.. betulkan heins.. x tau la eja betul ke x.. ikut org 2 cakap jek.. mmg lebih sikit rm 300.. hehehehe.. x leh bawak g ana2 ar klu pakai external monitor... beli je la laptop baju.... netbook baru 900"

i dont wat it is, but i will find out if i have money to do so..



so, just pray dat my lil lappie not causing any further problems until i buy a new one..
thanks..





Saturday, January 15, 2011

- Fall In .... -


Dh lama aku xjatuh..n rasa relief gila bila jatuh…

Jatuh apa?? Jatuh cinta?? Nahh, itu dah byk kali..hehe..

Jatuh moto?? 3 4 kali gak la yg aku ingt..tp bkn ni yg aku nk bicarakan..

Jatuh sakit?? Yes, dis week my whole family get sick..demam, batuk n pening2..

So, yes, jatuh yg sebenarnya jatuh..

Dh agak lama xjatuh smpai tergolek2..tgn sakit, kaki sakit..

Tp xseyes pon, ala, jatuh tergelincir nak sambut bola badminton..dh adik aku 2, yg kcik skali 2 mls nk lompat, so aku lah kna smbut bola blkg dia..tp, aku yg gelincir jatuh, sbb main atas batu2 yg nk bt rumah 2 (as in pics below)….huhu…

Kebas gak tgn ni wlupun xluka apa2..tp seyes, mmg best jatuh…suma org gelak..xla malu sgt kan, dpn family sndri…

Every evening, aku n adik2 aku men badminton..starter tuk aku berjogging esok lusa..klu trus jog mmg pancit n cramp la kaki…

Bajet mcm anak2 sidek la, terer men badminton..tp kami anak2 Basuki, consider cekap gak main badminton..jaguh kampong..huhu

aku xmain time ni, gmbr2 ni bulan 12 pnya citer...gmbr hr ni xda la, xkan ayah aku nk ambk gmbr kami main kot..buang masa..huuhu..
klu ayah aku bt 1 court tuk kami, dh pasti kami, d 4 Brothers ni akn wakil malaysia...

ok, dats all..c ya..




Monday, December 27, 2010

Man's Day Out

sekitar awal disember 2010..
last month aku bekerja di BHL..
as a part time..
sblom aku dpt surat official dr pihak sepatutnya..
so, ni la kisahnya...

casting: Me, Abg Din & Abg Nazri

meh nk cter sorg2..

aku..?? xpyah cter dh kot, suma dh tau..

abg din.. seorang duda anak 3..dh agak 3thun la kot kja BHL as a storekeeper a.k.a forkliftman.....lani odw nk kawin dgn kekasih hati dr Perak, same negeri with him.. dh la kot, xyah citer lbh2...

abg nazri.. ikot tarikh kami date ni, bru 2bulan stgah kja kt BHL, awal sehari dari date aku masuk bt part time kt sini..d only Melayu Boy in d QA department (xtermasuk aku...sbb aku part time ja)... berumur 26thun, anak sorg.. pic di bwah ialah anak dia..comey kan..hehe..


aku pantang tgk bdak kcik comey, msti nk snap ja gmbr..

im d planner..mula2 p kutip abg din kat pantai bersih, then baru p kutip abg nazri kt pokok sena..we ride our own bikes...

then, lagak mcm citer Wild Hogs, kami bertiga menderumkan enjin superbikes kami ke SP..my raisetown (tmpat membesar..hehe)..

OK...smpai sp dlm nk dkat sejam dr rumah abg nzri, kami pekena Nasi Kandaq Nashmir dlu..sblh CS..then baru la naik CS.. so, kami teruskan dgn plan asal, Lawan Bowling..

quote masing2:
abg din..'aku ada baju boling'..nk tnjuk dia tere main la..
abg nzri.. 'average 130..tp lama dh xmen ni'..bajet aku gerun..
me.. 'besa2 ja..pernah wakil sekolah ja'.. yes, its true..

LANI KITA TEST SAPA POWER..CAKAP BYK XMAU..
nahh..ni lah gaya msg2..korg judge la mana plg style..


bergambar kenangan..suma bajet taff..haha

OK, ni resultnya..


1st game.. abg nazri ambk nama abg din, dh a.din malu sgt nk mulakan game..
so nama aku ke 2..ke 3 abg din..
so, just see d result k..xnk cter byk..


disebabkan game hr 2 murah gila, rm3.50 1 game, n kasut free, n stoking xyayh beli sbb suma org dh standby stoking, so terwujudlah game ke 2.. n faktor lain kami tmbah game ialah, sbb biasalah, 2 org lg xpuas hati aku menang game 1st..haha..
tp...kali ni depa ambk nama n turn msg2, so din ats skali, aku still no 2, n ke 3 abg nzri..
so tgkla resultnya..xmau cter byk2...(down skit sbb dh lenguh)

ok, 1st mission dh complete, dh terbukti sapa terer men bowling..
2ND MISSION: Karok-ing...


msing2 power, tp xdinafikan abg nazri plg power bab karok..ala2 awie gak sora dia..but, rupa pon nk mcm awie..pergh..mmg awie idola dia..bg la apa lagu awie, suma dia tau..


gmbr ke-3, posing cute dr abg nzri..huhu..
gmbr ke-1, posing macho dr abg din..

AFTER THAT: jalan2 n shopping


yes, sounds so macho n ganas, tp kami bershopping apa tau x??
as u can see, tgh memilih baju baby gal tuk anak abg nazri..hehe..
tp gaya msg2 dh mcm geng undercover mafia lak..


kt village mall ada pameran@sales Mazda 2..sdap gak...interest 2.5 ja..
tp bkn nk bli lg, tggu aku dpt kja la kan..


amacam, who's as same as the rock??
judge urself..


ok, dh hbs pusing2 sp, walaupon xsuma tmpat p, tp very enjoy..
ni kenangan ku dgn geng2 BHL..skjap ja aku kja c2, but they r like family to me..
cter psl company BHL, later on k..

p/s: 1 kejadian yg xkan aku lupa... abg din terlanggar cermin shopping mall..xdpt nk beza sgt pntu kuar dr The Store CS ke kaki lima CS, cermin pon mmg bersih gila, tgh ralit tgk kasut, mamat ni jalan bt dekk je ke arah jalan kuar (cermin)..last2 terhantuk kepala..seyes plg lawak aku pernah tgk...haha..smpai kuar air mata aku gelak..
pengajaran: letak mata ke depan ketika berjalan...


Sunday, November 21, 2010

~ FaVoriTe BanD of All tiMe ~


kenal band ni??
mstilah kan..sinonim as LP..


kt stat cter dr awl k..
ni gmbr yg dikatakan cver album zaman LP blom trkenal lg..still underground..
xtaula btol ke x ni cvernya..


dis is d 1st album of LP yg official..
stat dr sini la LP terkenal sgt2..around d world knal depa..
1st lagu yg kuar MTV, crawling..
mmg gempak vid klip depa..
rmbut pon tajam2..

from dis album, aku suka suma lagu2 depa..mmg kna dgn jiwa aku muda2 dlu..form 3 kot klu xsilap..
dgn berilhamkan album ni gak la, maka terciptalah sebuah buku log aku sndri yg bercoverkan gmbar di atas ni..siap liminate lg 2..
buku yg xsebesar A4, kira bsr skit dr buku tulis sek menengah, dlm 2 aku buh byk gmbr2 LP, avril lavigne, lirik2 lagu, lukisan2 sketch aku spt King of Fighters pnya katun..
mmg tahap lukisan aku time 2 plg top la..

tp....akhirnya buku 2 hilang..adik aku bwa msuk kwan dlm blik aku, time aku kja kat a.star lps hbs spm dlu, n kebas buku aku..
menangis teresak2 bila xjmpa buku 2..aku jd agak gila dlm smggu 2..
dirasakan segala penat lelah aku membeli majalah2 spt Utopia, Galaxie, n buku2 yg byk gmbr artis aku sebat menjadi sia2 belaka....
aku gunting gmbr LP, good charlotte, avril, n byk lg la, n lkat dlm buku 2..
mmg aku Die Hard Fan LP dulu..
xpela, lupakan la..sedey ni..


aku siap print gmbr ni kt kdai dlu n selit dlm buku sekolah..
is it crazy??


nmpak tulisan oren 2??
aku ada tulisan yg dijahit ats kain 2, yg org byk buh kt sluar n baju 2, tp aku xbuh kt baju, tp di beg sekolah aku, tmpat galas..aku jahit trus xnk bg org kebas..
sbb ada kes aku buh button LP kt beg aku, hilang sumanya..yg lawa2 hbs hilang..tggal kat aku yg burok 1..sial pnya bdak..klu aku tau mmg aku bunuh dia..


see dis pic??
aku ada bli poster besar ktkedai poster kt CS, ntah bpe ntah hrganya, n aku lekat kt dinding blik aku, n bygkan, beratnya poster n bsrnya ia, smpai aku buh selotep byk kali pon asyik nk tercabut ja dr dinding..yes, im too fanatic at dat time..


dis is d 2nd album..
ratingnya kurang skit dr 1st album..
tp aku suka bangat lagu jepun dlm ni.bkn lagu, just a rhythm..
n skali lg aku mencari lg gmbr2 n poster2 di seluruh pelosok SP..
mana majalah ada poster mmg aku sebat..


ni ialah tulisan trademark for 2nd album, as u can see d 1st album also have their tulisan trademark..but this 1 agak simple n nice..
byk bju2 t-shirt ada logo tulisan ni, n aku ada beli 1..
n korg tau rubber, yg kt selalu guna tuk padam tulisan pensil tu??
aku siap ukir rubber 2 n buat mcm stamp..
so buh wrna kt rubber 2, n aku cop, kuar la logo LP every pages in my personal book..
1 lg bnda yg aku rs aku sorg ja buat..huhu..


ni aku xpasti mana 1 kuar dulu..tp aku ada kaset LP-live in Texas ni.hehe..
yg reanimation aku pinjam kt sorg lg kipas-susah-mati LP, iaitu my best fren, Faizrul@PakMan..
aku n dia akn berlumba2 tuk dapatkan info n gmbr terbau psl LP..
of cos aku menang, sbb time 2 aku ada moto, dia ada bskal ja, so nk kuar pekan pon aku cpat lg..hehe..
n kami akn kumpul batch byk2..tp yg ni dia byk lg sbb dia lg kaya..haha...


setakat ni, aku cuma ada 1st, 2nd, n album live in Texas, n pakman ada 1st, 2nd n reanimation..
sama byk kaset2 kami (time ni guna walkman lg), but after dis album, aku dh xbeli kaset LP..
sbb ni hanyalah calibration btween LP n Jay-Z, yg sesungguhnya aku xsuka sgt lgu2 negro..
tp si pakman ni layan hiphop so skali la dgn negro..so ni dia menang..sbb dia beli..


ni album ke 3: minutes to midnite..
mmg agak hampeh lagu2 dlm ni..slow ja irama..aiyoo..
mana pergi headbanging yg ada dulu??
sedeh dgn 1 2 buah lagu, aku trus xbli album ni..just donload2 kat tenet ja..


sdah agak lama xkuar album, depa buat single2 ja..
tuk movie terhebat aku pernah tgk, Transformers, lagu temanya dr my fav band, of cos aku lg bgga..new divide..blh tahan lagu ni..sora chester still mantap..



ni apa??
aduhai..dulu bkn men gempak cver2 album..tp lani??
hmm..dimanakah keunggulan LP??
album ke 4: ‘A Thousand Suns
dlm album ni byk interlude n intro2..xbyk full song..mgkin depa dh xbyk idea..
n lagu lg la melankolik (bak tajuk di paper)



k lah, xnk byk2 kutuk depa..apapon, depa still my fav band of all time..
nmpak tulisan LP ala2 japanese skit 2, mmg byk kali aku practise bt tulisan 2, n time dlm klas tmbhan ptg2, time xda ckgu, aku gedik2kan tgn aku p conteng papan hjau klas dgn tulisan LP ni bsr2..n ada tukang decorate plak, iaitu pakman again, n bila ckgu nk mai punya la kalut padam..haha..mmg kegilaan LP sgt kemuncak time 2..

smpaikan ahli2 dlm band kami jadikan as our nickname..spt:

chester (vocalist): pakman


mr. hahn (turntablist): aku


rob bourdon (drummer): nasser


There was an error in this gadget